2010. július 1-jén foglalta el Benoît Battistelli az Európai Szabadalmi Hivatal elnöki székét

Benoît Battistelli 2010. július 1-jén vette át az Európai Szabadalmi Hivatal (ESZH) elnöki tisztét. A francia nemzetiségű Battisttelli a brit Alison Brimelow-t követi az elnöki székben, aki 2007 júliusa óta vezette az ESZH-t.

Battistellit az Európai Szabadalmi Szervezet (ESZSZ) Igazgatótanácsa, az ESZSZ kormányzó testülete 2010. márciusi ülésén választotta meg elnöknek, ötéves időtartamra.

Első felszólalásában Battistelli méltatta elődei elmúlt 30 évben végzett munkáját és hozzájárulását az európai szabadalmi rendszer fejlesztéséhez; egyben elismeréssel szólt az ESZSZ 7000 alkalmazottjáról, akik kulcsszerepet töltenek be az európai gazdaság élénkítésében, és akiknek az érdeme az, hogy az ügyfelek úgy fordulnak az ESZH-hoz, mint a minőségi szabadalom letéteményeséhez.

Elnöki tevékenysége célkitűzéseit illetően Battistelli hangsúlyozta, hogy meg kell őrizni ezt a magas minőséget, és ezen a pályán kell továbbhaladni, hogy az ESZH kezelni tudja az új kihívásokat. „A hivatalon belüli elsődleges célkitűzésem az lesz, hogy kialakítsam a bizalom légkörét a vezetés és az alkalmazottak között” - nyilatkozta.

A hivatalon kívüli céljait illetően, a globális gazdaság növekvő fontossága tudatában az új elnök hangsúlyozta, hogy szükség van a szabadalmi hivatalok európai hálózata keretében az ESZSZ szerződő államaival való együttműködés javítására, és a nemzetközi együttműködés erősítésére, hogy ki lehessen küszöbölni a világ szabadalmi hivatalainak eljárásaiban tapasztalható párhuzamosságokat.

Az európai uniós szabadalom és az európai szabadalmi bíráskodás rendszerének kidolgozását pedig olyan két kulcsprojektként említette, amelyeknek az előre vitelében az ESZH-nak továbbra is hasznosítania kell a szaktudását.

Benoît Battistelli hosszú és kiemelkedő életpályáját mondhat magáénak a francia közszolgálatban. Végzettségére nézve jogász, aki a Párizsi Politikai Tanulmányok Intézetében (Institut d’Études Politiques de Paris) szerezte az első diplomáját, majd a másodikat a Nemzeti Közigazgatási Főiskolán (École Nationale d’Adminsitration, ENA). Ezután lépett be a Gazdasági és Pénzügyminisztérium kötelékébe 1978-ban, és vált a közpolitikák kialakításának és végrehajtásának megkerülhetetlen szereplőjévé. Dolgozott különböző minisztériumokban és köztestületekben, majd kereskedelmi tanácsosként az olaszországi, törökországi és lengyelországi francia nagykövetségeken. 1999-ben kinevezték a Gazdasági, Pénzügyi és Ipari Ügyek Minisztériuma innovációs politikáért és versenyképességért felelős helyettes államtitkárának, majd 2002-ben Nicole Fontaine ipari miniszter főtanácsadója lett.

Battistellit 2004 májusában nevezték ki a Francia Nemzeti Iparjogvédelmi Hivatal főigazgatójának. Dolgozott emellett az ESZSZ Igazgatótanácsának elnökhelyetteseként (2006 decemberétől 2009 márciusáig) és elnökeként (2009 márciusától), valamint az Európai Szabadalmi Akadémia Felügyelőbizottságának elnökeként (2005 júliusa és 2008 júliusa között).

2010/07/12